Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Αργοκοιλιώτισσα


Ιερό Προσκύνημα - Παναγία η Αργοκοιλιώτισσα
argokiliotissa
     Στο Β.Α τμήμα της Νάξου 4 χλμ. μετά την Κόρωνο σε μια όμορφη πλαγιά,στην θέση Αργοκοίλι βρίσκεται το Ιερό Προσκύνημα  της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας. 
     Το μοναστήρι είναι περιμαντρωμένο και περιλαμβάνει κατωφερή έκταση 10 περίπου στρεμμάτων. Η είσοδός του είναι από την δυτική, την ψηλότερη πλευρά και ολόκληρη την βορεινή. Η δυτική και μέρος της ορεινής πλευράς του είναι περιτειχισμένη από πέτρινα κελιά, μερικά διώροφα, που στο σύνολό τους ανέρχονται στα 60. Προς ανατολάς το χαμηλότερο σημείο έχει θέα προς την θάλασσα και εκεί είναι χτισμένη πρόχειρα μια εκκλησία η οποία χτίστηκε το1836 σαν πρόχειρο κελί για να τοποθετήσουν τις εικόνες που με οράματα πιστών βρέθηκαν, και αργότερα διαμορφώθηκε και εγκαινιάσθηκε ως εκκλησία της Παναγίας το 1851.
     Το 1962 απέναντι(προς την δυτική πλευρά)και σε απόσταση 20 περίπου μέτρων χτίστηκε στο μέρος που είχαν βρεί τις εικόνες, όπως ονειρεύτηκαν το 1836, και περικλείει το σπήλαιο της Αγίας Εύρεσης, η εκκλησία της Αγίας Άννας. Είναι μια μικρή βυζαντινού ρυθμού εκκλησία, αλλά και αυτή όπως και η πρώτη δεν είναι αγιογραφημένες.
Η Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας
rsz
Η εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε το 1836 και βρίσκεται σήμερα στο μοναστήρι της Αργοκοιλιώτισσας είναι ένα ανάγλυφο εικόνισμα μικρού μεγέθους από κηρομαστίχα έχει διαστάσεις 5,00 χ 5,20 εκατοστά του μέτρου. Από την μια πλευρά απεικονίζει τον Ευαγγελιστή της Θεοτόκου και από την άλλη την Βάπτιση του Ιησού. Εκτιμάται ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. 
     Το Εικόνισμα είναι πράγματι πολύ θαυματουργό. Αυτό δεν είναι εκτίμηση αλλά η ίδια η ιστορία του το αποδεικνύει. Βρέθηκε στην θέση Θόλο το 1836 και μεταφέρθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας που ήταν τοποθετημένο το 1841 κάπου αλλού , ίσως στην Αθήνα. Το 1930 όμως ύστερα από 90 περίπου χρόνια και όπως γνωρίζουν και όλοι οι επιζώντες από τότε ,το εικόνισμα ξαναβρέθηκε, με όραμα μιας μαθήτριας του Γυμνασίου  Κατίνας Λεγάκη, στην Χώρα της Νάξου. Ήταν στα εικονίσματα της Ξένου(Ζούλαινας)που το παρέδωσε,και το επέστρεψαν στο Αργοκοίλι στις 9 Φεβρουαρίου 1930.
Το Νέο Εργο
argokili
  Το όραμα για το Μεγάλο Ναό, το Μέγα Μοναστήρι επί 162 χρόνια διαιωνιζόταν, μέχρι που ο σημερινός Ποιμενάρχης, ο Άγιος Αμβρόσιος, ενθρονίστηκε στην Μητρόπολη μας. Αμέσως (το 1992) έκανε το Αργοκοίλι Παναξιακό Προσκύνημα, και μόλις του έγινε πρόταση από τον Ι. Χουζούρη μέσω του περιοδικού Κορωνιδιάτικα Χρονικά πήρε την πρωτοβουλία και με την πρωτοπορία και καθοδήγησή του φθάσαμε στο ευχάριστο σημείο να θεμελιώσουμε τον Μεγάλο Ναό, το Μέγα Μοναστήρι. 
     Ήδη το έργο προχωρεί. 
    Το Παναξιακό Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας από το 1995 που ξεκίνησε η προσπάθεια εκδίδει το περιοδικό: "Παναγία Αργοκοιλιώτισσα Η Παναγία της Νάξου"
     Είναι ένα τριμηνιαίο περιοδικό που κυκλοφορεί σε πολλές χιλιάδες αντίτυπα και αποστέλλεται σε όλες τις Ορθόδοξες Ιερές Μητροπόλεις της οικουμένης, και στους Ναξίους και φίλους οπουδήποτε της γης το ζητήσουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.